офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
23 | 09 | 2018
І корисно, і смачно, - фахівці радять купувати якісне масло PDF Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 13 травня 2013 12:49
У вчорашній програмі «Фішка економіки» (ТРК «Львів») йшлося про те, чому корисно споживати вершкове масло, за якими ознаками його відшукати на полицях місцевих крамниць і супермаркетів та як протестувати вже куплений молочний продукт у домашніх умовах.

Головний позаштатний дієтолог Львівської області Зоряна Завада у коментарі розповіла, що масло – це не тільки смачний, а й корисний продукт. У ньому є багато вітаміну А, Є, Д, а також каротин. «Кажуть, у маслі багато холестерину. Холестерин є, але він теж потрібен для еластичності наших судин», - сказала вона і додала, що вершкове масло містить лецитин, який   гальмує накопичення великої кількості холестерину.

Медики  в один голос стверджують, що головна цінність вершкового масла - у жирах тваринного походження, які повинні бути у дорослому та дитячому раціонах щодня. Тому до спредів фахівці ставляться особливо скептично.

«Якщо господиня хоче приготувати своїй дитині якісь смачненькі ласощі – вона не використовуватиме спред, а тільки масло», - переконана майстер виробничого навчання Львівського професійного ліцею харчових технологій Оксана Довбуш.

«Спред – це суміш жиру у воді. Це більше рослинний жир. До спреду додаються різні добавки – емульгатори, барвники тощо», - коментує Зоряна Завада.

І хоча в магазинах від розмаїття масла очі розбігаються – справді якісне масло відшукати не так просто. Адже обов’язковій сертифікації масло вершкове в Україні не підлягає – тільки вимогам нормативного документу України ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Цим часто й користуються недобросовісні виробники. «Але є випадки, коли виробники, які впевнені в якості своєї продукції, звертаються до нас з проханням підтвердити цю якість шляхом проведення добровільної сертифікації», - зазначила начальник відділу ДП «Львівстандартметрологія» Наталія Трубіцина.

Отож, купуючи масло, фахівці радять, насамперед, шукати на етикетці масову частку жиру для масла вершкового бутербродного - 61,5 %, а для масла вершкового селянського - 72,5 %. Маркування повинно бути чітким і написане на українській мові. Якщо ж купуєте масло розважне, пам’ятайте: воно повинно бути кремового кольору, без слідів жовтизни, пластичне, однорідне, з легкими крапельками роси (це сироватка виділяється). На смак - солодкувате, без гіркоти.

Як масло перевірити в домашніх умовах радить інженер II категорії лабораторії випробувань харчової продукції, сировини та виробів легкої промисловості ДП «Львівстандартметрологія» Оксана Оріховська. «Беремо гарячу воду, кладемо туди кусочок масла. Справжнє масло залишає молокоподібну рідину поверх води, а спред – осідає на стінки посудини», - пояснює вона.
   
 
Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 19 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1318
Посилання : 23
Переглянути хіти змісту : 1751002
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання