офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
15 | 07 | 2018
Одноразовий посуд та його «плюси» і «мінуси» при використанні Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 24 липня 2013 09:55
Інтерес до одноразового посуду не випадковий, оскільки на вулиці літо – період відпусток, а одноразовий посуд є популярним для відпочинку на природі. Він значно полегшує наш побут, проте, вибір матеріалів з полімерів, представлений на сучасному ринку, доволі великий і не всі з них безпечні для нашого організму, особливо якщо систематично використовувати таку тару не за призначенням. Так, одні полімери виділяють токсини при контакті з кислотами та спиртним, інші – не витримують високих температур тощо. І хоча миттєве гостре отруєння Вам не загрожує, використання неякісного посуду згодом обов’язково призведе до появи певних хвороб, адже, в організмі відбувається поступове накопичення токсичних речовин. Щоб уникнути біди, варто розібратися в особливостях застосування різноманітного одноразового посуду. 

Споживач повинен знати, що виробник пластмасового посуду має завжди повідомляти про те, з якого матеріалу його виготовлено, строк зберігання та умови використання. Якщо на посуді відсутня будь-яка інформація, потрібно звернути увагу на паковання, де мають бути адреса та назва підприємства-виробника, назва товару і познака нормативного документу. 

В Україні немає національних і міждержавних стандартів, які встановлюють вимоги до одноразового посуду, тому на цю продукцію розробляють технічні умови. Технічні умови повинні обов`язково пройти погодження МОЗ України, отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи і бути зареєстровані у встановленому порядку.

У технічних умовах завжди вказано призначення одноразового посуду, матеріал з якого виготовлено посуд, вимоги до зовнішнього вигляду, розміри, їх допустимі відхили, масу, показники безпеки, вимоги до марковання, пакування, а також періодичність і методи контролювання показників, вимоги до транспортування та зберігання.

Визначити матеріали, з яких вироблено посуд, можна за маркуванням.

Для виготовлення одноразового посуду використовують такі матеріали - картон, поліетилен (високої і низької густини), поліпропілен, полістирол. Якщо б створити рейтинг безпечності одноразового посуду, то це виглядало б так:

1. Картон (код РАР та /або трикутник з цифрами 20, 21).
2. Поліетилен (код РЕ та /або трикутник з цифрою 2). Використовується при виготовлені не лише одноразового посуду, а й пластикових хлібниць, посуду для збереження холодних продуктів. А ось жири руйнують структуру цього матеріалу, тому в ньому не можна зберігати олію, маргарин чи вершкове масло.
3. Поліпропілен (код PP та/або трикутник з цифрою 5). Це посуд для гарячих страв. З нього також роблять, наприклад, пакетики для рису швидкого приготування. Не можна використовувати для зберігання масла та маргарину, тому що під час контакту з жирами поліпропілен руйнується. 
4. Полістирол (код PS та /або трикутник з цифрою 6). Посуд для холодних страв. Такий посуд легко ламається. Чай та каву з такого посуду пити не можна - не витримує високих температур і виділяє токсини.

Потрібно пам’ятати, що постійне користування пластиковим посудом призводить до погіршення здоров'я, хоча багато вчених і кажуть, що це ще не доведено. До того ж недобросовісні виробники час від часу випускають на ринок пластиковий посуд з матеріалів низької якості і навіть із забороненими добавками.

Якість одноразового посуду споживач може перевірити у лабораторії випробувань харчової продукції, сировини та виробів легкої промисловості ДП «Львівстандартметрологія» (м.Львів, вул.Заводська, 26).

І ще раз наголошуємо, що одноразовий посуд називається так тому, що його не можна використовувати ще раз, але, на жаль, споживачі на цей припис часто не звертають уваги.
 
Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 60 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1307
Посилання : 23
Переглянути хіти змісту : 1712320
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання