офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
25 | 04 | 2018
Сир твердий. Який він? Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 14 вересня 2011 09:32
Суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються виробництвом молочної продукції, в тому числі сирів, мають керуватися вимогами Законів України «Про молоко та молочні продукти», «Про безпечність та якість харчових продуктів» та нормативними документів на конкретний вид продукції. Відповідно до положень Закону України «Про молоко та молочні продукти», (далі Закон) забороняється при виробництві сирів використовувати добавки, які частково, або повністю замінюють складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу).
Відповідно до ст.5 даного Закону забороняється використовувати назви молочних продуктів у власних назвах чи торгових марках продуктів виготовлених з використанням сировини немолочного походження.
Згідно положень технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, який затверджений Наказом Держспоживстандарту України від 28.10.2010 р. № 487 маркування харчових продуктів та спосіб, яким його виконують, не повинно вводити в оману споживача стосовно характеристик харчового продукту, зокрема його природи, ідентичності, стану, складу та інш. Вищезазначений технічний регламент носить обов’язків характер.
Окрім того, пунктом 4.5.1. ДСТУ 4518:2008 “Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила ” (вимоги якого носять добровільний характер) передбачено, що “ Назва продукту... має бути зрозумілою для споживача, конкретно та правдиво характеризувати продукт, розкривати його природу...” і “...задля унеможливлення фальсифікування харчових продуктів традиційного (установленого) асортименту заборонено присвоювати новому харчовому продукту загальновідому назву, утворювати похідні слова від загальновідомих назв або використовувати ці назви у словосполученнях з іншими словами...”
Деякі виробники і досі ведуть нечесну конкуренцію шляхом нанесення на етикетках (часто на боковій поверхні пакування) дрібним шрифтом словосполучення „ПРОДУКТ СИРНИЙ”, а на перший план виносять великим „рекламним” шрифтом зазначені „традиційні” власні назви. Тим самим порушують вимоги ст. 4, ст. 6 Закону України «Про захист прав споживачів», щодо права споживача під час придбання продукції на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію.
За результатами перевірок державного нагляду за додержанням стандартів, норм та правил при виробництві та оптовій реалізації сиру, продукту сирного та інших молочних продуктів були виявлені факти використання рослинного жиру в молочній продукції та невідповідності маркування, стосовно нанесення невірної назви продукту та складу використаних інгредієнтів.
Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм та правил та відповідальність за їх порушення» (втратив чинність з 05.07.2011року ) підприємствам-порушникам видавались приписи: про заборону реалізації невідповідної продукції; про усунення порушень додержання стандартів, норм і правил, накладались штрафні санкції та відповідальні особи притягувались до адміністративної відповідальності.
Також, з метою недопущення фальсифікації продукції та забезпечення прав споживачів на достовірну інформацію про продукцію, виробникам надано пропозиції щодо термінового ініціювання перед власниками ТУ на продукти сирні внести зміни щодо:
- недопущення використання традиційних назв продукції для продуктів сирних;
- нормування та встановлення методики контролю показника масової частки рослинного жиру в продуктах сирних.
Окрім того з внесенням змін до Закону України “Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції” в Україні був введений національний режим оцінки відповідності імпортної продукції. Тобто, в Україні обов’язковій сертифікації підлягає тільки та продукція, яка включена до «Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні» , затвердженого наказом Держспоживстандарту від 01.02.2005 №28, зареєстрованого в Мін’юсті від 04.05.2005 за №466/10746 (із змінами).
Основною метою розроблення таких змін до Наказу є виконання Закону України “Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі” , впровадженням технічних регламентів, а також виконання рішень Уряду.
Довідково: Станом 05.09.2011 року в Україні не впроваджено жодного технічного регламенту на харчові продукти.
Так, виконуючи рішення Уряду, Держспоживстандарт своїм наказом від 22.09.2010 №426 “Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні ” виключив п.26.8 “Сири сичужні тверді, напівтверді (самопресувальні)” з Переліку.
Слід зазначити, що відсутність фінансування у 2009-2010 роках і І півріччі 2011 року на відбір зразків та проведення незалежної експертизи якості товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів за рахунок коштів державного бюджету (як це передбачено Законом України “Про захист прав споживачів ”) позбавила можливості територіальні управління у справах захисту прав споживачів визначати в повному обсязі відповідність, продукції що перевіряється , вимогам нормативних документів за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, токсикологічними та іншими показниками, відповідності складу продукції, що є основною складовою контролю її якості та безпеки.
Крім того, у зв’язку з введенням в дію Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», 05.07.2011 року втратив чинність Декрет Кабінету Міністрів України «Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення» від 08.04.1993 року № 30-93, перевірки з державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил припинилися.
Разом з тим, на сьогодні згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 № 191 Держспоживстандарту України на ІІ півріччя 2011 року виділені бюджетні асигнування у розмірі 1,7 млн. грн. на проведення досліджень продукції.
Слід також наголосити, що питання дотримання Закону України «Про захист прав споживачів» знаходяться під постійним контролем Держспоживстандарту України.
 
Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 35 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1277
Посилання : 23
Переглянути хіти змісту : 1676133
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання