Телеканал «ZIK» замовив випробування «швидкої їжі» у харчовій лабораторії |
![]() |
Написав прес-служба |
Вівторок, 11 жовтня 2011 10:33 |
Телеканал «ZIK» у вересні започаткував цикл телепередач про якість швидкої їжі, так званого «фаст-фуду», у рамках телепрограми «Книга скарг та пропозицій». Метою програми було довести до споживача інформацію про справжню якість «фаст-фуду», а саме – хот-догів, чебуреків, перепічки (пиріжків, біляшів, хачапурі) та шаурми. Для цього працівники телеканалу «ZIK» звернулися в лабораторію харчової продукції, сировини та виробів легкої промисловості ДП «Львівстандартметрологія» для проведення необхідних випробувань та за коментарями фахівців. Журналістське розслідування включало ознайомлення глядача із: • етапами та вимогами до приготування «фаст-фуду»; • пропорціями начинки та тіста; • зовнішнім виглядом «безпечного» «фаст-фуду». Журналісти відбирали по 3 зразки хот-догів, чебуреків та шаурми і 3 зразки найпопулярніших перепічок серед львів’ян – пиріжків, хачапурі та біляшів з м’ясною начинкою. Забір відбувався в точках продажу швидкого харчування. Всі зразки були передані у випробувальну лабораторію ДП «Львівстандартметрологія». Фахівці випробувальної лабораторії здійснили перевірку поданих зразків за мікробіологічними, органолептичними та фізико-хімічними показниками. Для споживача, як правило, головним було дізнатися кінцевий результат випробувань. Наші фахівці оперативно та максимально точно провели випробування і встановили певні відхиленні від норм, які регламентовані відповідними нормативними документами, а саме: - у хот-догах – виявлено кишкову паличку; використання несвіжих інгредієнтів (капусти, моркви, сосиски); - у чебуреках – недотримання вимог стандартів щодо вмісту м’яса та просмаження тіста; - у перепічці (пиріжках, біляшах, хачапурі) - недотримання вимог стандартів щодо вмісту м’яса та домішки до начинки компонентів рослинного характеру та субпродуктів. - у шаурмі – використання несвіжих інгредієнтів, порушення технології приготування м’яса та перевищення максимально допустимого мікробного числа (майже в 100 разів). В порядку підведення підсумків проведених випробувань продуктів швидкого харчування журналісти взяли фахові коментарі у заступника начальника лабораторії випробувань харчової продукції, сировини та виробів легкої промисловості ДП «Львівстандартметрологія» Белущенка О.Ю. і провідного мікробіолога лабораторії Курус М.О. Споживач завдяки отриманій інформації, з екрану телевізорів за участі наших фахівців, почуватиметься більш впевнено при виборі продукції швидкого харчування, а також, на майбутнє, знатиме де краще купувати і які критерії застосовувати при купівлі «фаст-фуду». |