офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
26 | 09 | 2018
До відома споживачів
Підписано ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування ..." Друкувати
Написав прес-служба   
Вівторок, 31 липня 2018 10:07
30 липня Президент України підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Законом встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції.

Документ чітко прописує основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями та запроваджує чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння.

Крім того, у законі визначається механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлюється відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Окремо встановлено вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання в гранично допустимих кількостях. Визначено процедуру, за якою вони можуть бути дозволені до використання.

Реалізація положень закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту. Також документ гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.
 
Прийнято проект Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу..." Друкувати
Написав прес- служба   
Вівторок, 17 липня 2018 16:55
Проектом Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» встановлюються загальні засади державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноваження центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та контроль у зазначеній сфері.

Також проектом Закону визначено систему прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації. 
Детальніше...
 
Проект Закону про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 11 червня 2018 13:03
У Верховній Раді 7 червня 2018 року зареєстровано проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (№8450).

Метою розробки законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

Документом встановлюються загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії, а також окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів. 
Детальніше...
 
В Україні почав діяти новий закон щодо розвитку виробництва вин Друкувати
Написав прес-служба   
П'ятниця, 27 квітня 2018 08:48
В Україні 20 квітня набрав чинності Закон України  № 2360-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв".

Так, невеликі виробники вина тепер не будуть проходити обов’язкову атестацію на відповідність вимогам із забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього середовища, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідності санітарним, пожежним, екологічним нормам та правилам.

Для отримання ліцензії невеликим виробникам достатньо буде надати зареєстровану декларацію відповідальності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та договір з акредитованою лабораторією. Під невеликими виробниками виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина та медові напої із матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також мають бути власного виробництва.


 
 
З 1 січня шоколад виготовлятимуть за новими вимогами Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 03 січня 2018 14:31
Із 1 січня 2018 року набувають чинності нові вимоги до виробів із какао та шоколаду, які є обов’язковими для всіх виробників та поширюються на всі види шоколадних виробів.
Наприклад, у темному шоколаді має бути не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, а у молочному – понад 25 % та не менше 14 % молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20 % какао-масла та понад 14 % молочних продуктів.
Крім цього,  чітко прописано вимоги і до шоколадних цукерок та інших продуктів із використанням шоколаду. У разі невідповідності цим вимогам продукт не зможе називатися шоколадом або шоколадним, а буде визнано солодким батончиком або глазурованою цукеркою (наказ Мінагрополітики від 13.04.16 р. № 157).
 
Оновлено вимоги ISO/IEC до компетенції випробувальних лабораторій Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 06 грудня 2017 12:15
Найпопулярніший в світі міжнародний стандарт, який регламентує компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій був оновлений з урахуванням останніх змін в умовах і практиці роботи таких лабораторій. Нова редакція документа була опублікована завдяки тісній співпраці Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і Міжнародної електротехнічної комісії (IEC).

Міжнародний стандарт ISO/IEC 17025:2017 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій" є як  "довідник" для лабораторій, які здійснюють операції калібрування і тестування в усьому світі. 
Детальніше...
 
Рекомендують колеги ДП «Харківстандартметрологія»: чи якісні плавлені сири, які ми купуємо? Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 29 листопада 2017 15:12
Сьогодні супермаркети пропонують широкий асортимент плавлених сирів як вітчизняного, так і закордонного виробництва: ковбасних, скибкових, копчених, без копчення, солодких, з харчовими чи смаковими добавками чи без них. Купувати чи пройти повз них, споживач вирішує сам.

Проте, перш ніж визначитись, необхідно знати, що у відповідності з Законом України «Про молоко та молочні продукти» плавлені сири відносяться до молочних продуктів, одержаних з молока або молочної сировини (вершкового масла, твердого сиру, сухого молока, кисломолочного сиру, молочної сироватки), та можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (жиру, білка, лактози). 
Детальніше...
 
Перегляд стандарту ISO/IEC 17025 на завершальному етапі Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 13 вересня 2017 10:54
Більш ніж 60 тисяч лабораторій по всьому світу займаються калібруванням, тестуванням і аналізом зразків. Але як гарантувати клієнтам достовірність отриманих результатів?

Протягом багатьох років для цього використовувалася сертифікація на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC 17025 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій". Ця процедура користувалася і користується попитом з боку випробувальних і калібрувальних лабораторій, які бажають продемонструвати свою здатність надавати надійні результати.

Остання версія стандарту ISO/IEC 17025 була опублікована спільно Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) і Міжнародною електротехнічною комісією (IEC) в 2005 році. Вона містить набір вимог, що дозволяють лабораторіям видавати незмінно достовірні результати. Однак лабораторне середовище й умови ринку сильно змінилися за минуле десятиліття. Це призвело до прийняття рішення щодо перегляду стандарту ISO/IEC 17025 з впровадженням в його текст значних змін, а також взяти до уваги нову версію стандарту ISO 9001 "Системи управління якістю. Вимоги", яка була опублікована в 2015 році.
Детальніше...
 
ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ, ЯКІ ЕКСПЛУАТУЮТЬ ЗАСОБИ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 31 серпня 2017 07:46

                                                 До уваги керівників підприємств та підприємців,                                                   які експлуатують засоби вимірювальної техніки,

 відповідно до „Порядку проведення повірки
законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ),
що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів”,
затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 08.02.2016 р. №193
,

з 1 вересня 2017 року ДП "Львівстандартметрологія" 
приймає на розгляд та погодження

 ГРАФІКИ проведення періодичної повірки ЗВТ на 2018 рік

за адресами:

у м.Львові – вул. Князя Романа, 38тел. (032) 261-60-01
у м.Дрогобичі – вул. Б.Лепкого, 10, тел. (0244) 2-17-70
у м.Червонограді – вул. Будівельна, 1, тел. (0249) 2-03-59

 Звертаємо увагу на нову форму графіка

Адміністрація ДП „Львівстандарметрологія”

 
ДО УВАГИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ! Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 12 липня 2017 14:44
ОГОЛОШЕННЯ!

Повідомляємо, що Бюро приймання засобів вимірювальної техніки (ЗВТ)
переїхало з вул. Заводська,26 та вул. Метрологічна,12.
З 12 липня 2017 р.
 Бюро приймання ЗВТ
знаходиться за адресою:
вул. Князя Романа, 38, кім.110,
тел. (032) 261-69-44, (032) 261-57-65

 
Метрологічний аутсорсинг – доступно, вигідно, якісно! Друкувати
Написав прес-служба   
Вівторок, 04 липня 2017 14:22
В умовах середнього та малого бізнесу в деяких випадках недоцільно створювати метрологічні служби або призначати відповідальних осіб за забезпечення єдності вимірювань на виробництві чи в організації. Сучасні способи ведення бізнесу використовують так званий метод аутсорсингу, тобто передавання на основі договору деяких процесів сторонній організації, яка спеціалізується в цій сфері з метою підвищення якості виконання цих функцій та зниження витрат на них. 

Метрологічний супровід бізнесу - це одна із форм аутсорсингу, призначеного для забезпечення єдності та достовірності вимірювань в організації чи на підприємстві з метою отримання якісної продукції та послуг.

Переваги метрологічного супроводу бізнесу:

1. Відсутність потреби в утриманні власної метрологічної служби, відділу, лабораторії або штатного метролога.
2. Відсутність потреби у повірочному обладнанні та еталонах.
3. Відсутність потреби у пошуку та навчанні персоналу, організації робочих місць, сплати податків за найманих працівників.
4. Відсутність потреби у виконанні функцій, пов'язаних із метрологічним забезпеченням працівниками підприємства, що дає їм можливість сконцентруватися на основних видах діяльності.
5. Відсутність затримок у виконанні робіт, пов'язаних із відпустками та лікарняними штатних спеціалістів.
6. Оптимізація витрат на метрологічне забезпечення виробництва на основі аналізу вимірювань.
7. Комплексне обслуговування підприємства командою висококваліфікованих спеціалістів. 
8. Делегування відповідальності за забезпечення єдності вимірювання на ДП «Львівстандартметрологія».
9. Розробка та впровадження інноваційних рішень у галузі метрологічного забезпечення виробництва.
10.  Індивідуальний підхід з урахуванням потреб замовника.

Програма метрологічного аутсорсингу бізнесу включає:

1. Проведення аналізу вимірювань на виробництві з метою їх оптимізації.
2. Складання, узгодження та ведення графіку засобів вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації та підлягають повірці (обов'язковій).
3. Складання графіку засобів вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації та підлягають калібруванню (за бажанням власника).
4. Складання переліку засобів вимірювальної техніки, що знаходяться в експлуатації та обгрунтовано можуть бути віднесені до індикаторів (не підлягають повірці та калібруванню).
5. Організація повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки.
6. Організація атестації випробувального обладнання та засобів вимірювальної техніки спеціального призначення.
7. Організація ремонту та сервісного обслуговування засобів вимірювальної техніки.
8. Організація добровільного оцінювання системи керування вимірюваннями вимірювальних підрозділів підприємства згідно СОУ 43.01-04725912-001.2016 «Порядок добровільного оцінювання системи керування вимірюваннями. Загальні вимоги та порядок проведення».
9. Взаємодія із організаціями Державної метрологічної служби України.
10. Взаємодія з контролюючими органами в галузі метрологічної діяльності.
11. Навчання персоналу підприємства правилам експлуатації засобів вимірювальної техніки та випробувального обладнання.
12.  Надання оперативної консультаційної допомоги у галузі технічного регулювання (метрології, стандартизації та сертифікації).

 За консультаціями звертатись по тел. (032) 237 14 11

 

 
Дізнайся, яку воду ти споживаєш! Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 14 червня 2017 11:16
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, причина приблизно 80% усіх захворювань пов'язана з якістю питної води. Внаслідок споживання недоброякісної питної води кожного року близько 25% населення, особливо дитячого, піддаються ризику захворювань.

Питна вода - це вода, яка придатна для вживання людиною і відповідає встановленим нормам якості. Якісна питна вода не повинна мати шкідливих для людини речовин і повинна містити корисні мінерали для нормальної життєдіяльності організму.

Питна вода має відповідати гігієнічним нормативам за мікробіологічними, органолептичними, фізико-хімічними показниками. Основними забруднювачами води в криницях є продукти розпаду органічних речовин, а саме амоній, нітрити, нітрати. 

Перевірити якість питної води можна у лабораторії ДП «Львівстандартметрологія». Лабораторія випробувань пропонує фізичним і юридичним особам послугу з проведення аналізу питної води з наданням Протоколу випробування.

Досвідчені фахівці швидко та якісно проведуть необхідні дослідження.

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:
м. Львів, вул. Заводська, 26, тел. (032) 298-67-94
 
Безпечність будівельних матеріалів - запорука якості житла Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 11 травня 2017 08:46
Кожний пересічний споживач хоча б раз за життя купував будівельні матеріали та стикався з питанням безпечності та якості придбаного товару. Цегла, пісок, щебінь, металопластикові вікна, залізобетонні вироби, цемент, плитка керамічна – цей перелік знайомий кожному з нас. Проте, трапляється так, що споживач при виборі будівельних матеріалів не дуже добре обізнаний з основними критеріями якості та безпечності, тому виникає ситуація, коли придбаний товар не використовують за призначенням та шкодують за зайве витраченими коштами.

Треба пам’ятати, що для кожного найменування будівельного матеріалу існує чисельна кількість марок товару, які мають різні властивості та сфери застосування. 

У складі ДП «Львівстандартметрологія» функціонує акредитована випробувальна лабораторія, яка проводить випробування будівельних матеріалів. Таким чином, щоб убезпечити себе та оточуючих від небезпечних та неякісних будівельних матеріалів, споживач повинен при замовленні товару вимагати документ про якість, складений на підставі результатів проведених випробувань, в якому зазначені марка (клас) товару та роз’яснення споживчих властивостей будівельного виробу.

Обов’язково треба звертати увагу  на :
- особливості, класифікацію і маркування;
- показники якості і безпеки (наприклад, стінових виробів): зовнішній вигляд, геометричні параметри, теплопровідність, маса, середня густина, водопоглинання, вологість, морозостійкість, міцність зчеплення декоративного покриття з поверхнею виробів;
- наявність характерних невідповідностей, що впливають на безпеку і здоров’я споживача: порушення допустимих відхилень геометричних параметрів; недостатня морозостійкість виробів; міцність стінових виробів нижча задекларованої; радіоактивна небезпека тощо.

За детальнішою інформацією звертайтеся:
м.Львів, вул. Заводська,26, (032) 298-67-94
Лабораторія випробувань ДП «Львівстандартметрологія».
 
Ранні овочі: що треба знати споживачеві про їх вміст та як уникнути отруєння Друкувати
Написав прес-служба   
Вівторок, 25 квітня 2017 09:28
З першим весняним теплом з’явилися і ранні овочі. Але треба пам’ятати про нітрати, які є майже у всіх ранніх овочах.

Що ж таке нітрати ?
Нітрати – це солі азотної кислоти, які самі по собі для людини нешкідливі. Частина нітратів переробляється в корисні амінокислоти, білки і інші сполуки, частина виводиться в незмінному вигляді, а ось при значному перевищенні нітратів, їх надлишок вже може перетворюватися на ті самі шкідливі нітрити, які є отрутою. Нітрити негативно впливають на еритроцити, знижуючи їх здатність переносити кисень, що різко погіршує «дихання» наших органів і тканин, а також зростає рівень шкідливого холестерину в крові. Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах та зелені, і не тільки. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки. Щодо безпечної для людини дози, однозначно відповісти на це запитання важко. Все залежить від індивідуальних особливостей людського організму.
Отже, потрібно пам’ятати, що будь-який вміст нітратів може бути небезпечним, адже ми можемо одночасно з’їсти кілька продуктів з нітратами в межах норми (огірок+капуста+вода з криниці) і отримаємо отруєння через сукупну кількість нітратів.
Детальніше...
 
Що це ви з лічильником накрутили? Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 02 березня 2017 11:24
Під час періодичних повірок лічильників газу в облгазах виявляють сотні випадків втручань в роботу приладів обліку. Споживачі навмисне зривають пломби, використовують магніти на мембранах, ламають механізм лічильників. Проте, зазвичай, це виявляють і таке незаконне втручання у роботу приладів обліку обходиться у тисячі гривень.

Зокрема, нещодавно у Чернівецькій області мешканці виставили рахунок у 7 тисяч гривень за втручання у роботу лічильника, а у Волинській - чоловікові це обійшлося у 42 тисячі гривень!

Ми ж вирішили поспостерігати за тим, як проводять повірку лічильників і як виявляють втручання.

Лічильники газу можуть знімати лише працівники облгазу. Практично всі надавачі послуги газопостачання мають свої установки для повірки приладів обліку. Проте саму повірку може проводити лише представник регіонального держпідприємства стандартизації, метрології та сертифікації. Тобто фахівці ДП «Львівстандартметрологія» працюють на обладнанні замовника послуги із повірки приладу обліку. Крім цього, це обладнання один раз на рік переревіряє фахівець, який приїжджає з Івано-Франківська й використовує спеціальний пересувний еталон передавання. За необхідності, регулюють обладнання, змінюють еталонні прилади обліку.

Облгази мають реєстри всіх лічильників, де вказуються дані про їх встановлення. Відповідно завдяки цим реєстрам визначається, коли саме потрібно проводити повірку приладів обліку. На час повірки споживачам встановлюють тимчасово -- на 1-2 місяці, лічильники із обмінного фонду. Устаткування для повірки - це з’єднані труби, на яких встановлені еталонні лічильники. До них приєднують і ті, що потрібно перевірити. Увесь процес повірки відбувається автоматично.

"До відповідного устаткування прикріплюють 6-10 приладів обліку газу у залежності від типорозміру, які слід повірити, - каже Оксана Байда, провідний інженер ДП "Львівстандартметрологія". - Обладнання оснащене еталонними лічильниками і під’єднане до комп'ютера, де у відповідну програму вносяться необхідні дані. Після цього підготовчого процесу, починається безпосередньо повірка.
Детальніше...
 
Повірені ваги - запорука чесної торгівлі Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 23 лютого 2017 11:51
Часто, купуючи товари, ми думаємо: коли уважно стежити за показами ваги при зважуванні товару, можна уникнути обману. Але трапляється навпаки: чим уважніше покупець стежить за цифрами, тим легше його обдурити.
Розкрити продавця-шахрая важко. Тому найкраща порада - купувати ваговий товар там , де є контрольна вага, точність якої підтверджує пломба з відбитком повірочного тавра. 
Детальніше...
 
Безпечне прання. Що приховує чистота? Як обрати безпечні мийні засоби? Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 16 лютого 2017 10:45
Кожного року у пральних порошках на українських прилавках має зменшуватися кількість фосфатів, процес пішов, зважаючи на те, що ще з 2013 року набув чинності оновлений Технічний регламент мийних засобів.

Згідно Технічного регламенту мийних засобів продукція може вводитись в обіг на території України при виконанні таких вимог: здатність до первинного і повного біологічного розкладу поверхнево-активних речовин, що входять до його складу; обов’язкове маркування мийного засобу.

Яку небезпеку для споживача несе неякісний мийний засіб?

Найбільша небезпека для здоров’я людини та довкілля - це наявність в мийних засобах поверхнево-активних речовин і фосфатів. Використання мийних та чистячих засобів пов’язано з безпосереднім контактом зі шкірою людини. Тому дуже важливо, щоб саме ця категорія продукції відповідала найвищим вимогам безпеки. 
Детальніше...
 
Етапи впровадження в Україні екологічних норм автомобільних викидів «Євро-5» та «Євро-6» Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 13 лютого 2017 14:11
З 1 січня 2016 року в Україні була введена заборона на ввезення і реєстрацію як нових, так і старих автотранспортних засобів нижчих за норми екологічного стандарту «Євро-5». А у 2018 році в Україні мають набути чинності екологічні норми «Євро-6». Принаймні, це передбачено останньою редакцією Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів».

Що ж таке екологічні стандарти?
Переваги для пресічних споживачів переходу України на нові екологічні норми «ЄВРО-5» та «ЄВРО-6»
Автомобільні викиди та їх вплив на здоров’я людини та за яких умов можна уникнути чи применшити вміст шкідливих речовин, які виділяють транспортні засоби в Україні
Детальніше...
 
Повіряти лічильники води львів’яни можуть безпосередньо у своїх помешканнях Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 08 лютого 2017 10:41
З певною періодичністю у будинках з'являються оголошення про те, що всі мешканці, які мають у квартирах лічильники води, повинні забезпечити повірку цих приладів. Такі оголошення застають зненацька тих громадян, які не уявляють собі, навіщо потрібна повірка та як її можна здійснити.

ДП «Львівстандартметрологія» здійснює повірку на місці експлуатації, тобто без демонтажу та розпломбування, що дозволить значно скоротити Ваш час та забезпечить максимальну зручність при проведенні періодичної повірки лічильників обліку води.

Детальніше...
 
Як вибрати якісний пуховик? Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 06 лютого 2017 10:18
Зима ще не відступає, але вже почалися сезонні знижки. Тому, для тих, хто хоче зекономити є можливість придбати за нижчими цінами зимовий верхній одяг, наприклад, пуховик.

Що треба знати пересічному покупцю, щоб придбати якісний виріб, які критерії існують при виборі пуховика?


У нашій країні усі «дуті» куртки та пальто помилково називають пуховиками. Пуховик – це куртка, яка наповнена пухом водоплаваючих птахів.
Детальніше...
 
« ПочатокПопередня12345НаступнаКінець »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 63 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1318
Посилання : 23
Переглянути хіти змісту : 1752325
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання