Інспекторами державного нагляду в I кварталі 2011 року забраковано 31,6% перевіреної продукції Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 11 квітня 2011 14:51
Впродовж I кварталу 2011 року інспекторами з державного нагляду за якістю продукції, дотриманням вимог стандартів, норм і правил було проведено 56 первинних та 4 повторні перевірки на підприємствах регіону. Порушення вимог чинних нормативних документів (НД) були встановлені у 48-ми з 56-ти первинних перевірок, що становить 85,7% від загальної кількості вперше перевірених підприємств.
Загалом було проконтрольовано продукції на суму 1 111 800 грн., з яких забраковано продукції вартістю 351 518 грн. (31,6 %).
Під час проведення державного нагляду було перевірено 17 міні-цехів, що становить 30,3% від загальної кількості первинних перевірок. Недоліки були виявлені у 82,3% випадків.
Наприклад, на одному з підприємств Львівської області інспекторами проведено перевірку за дотриманням вимог НД при виготовленні ковбасних виробів. Контролем були охоплені три партії продукції: сосиски першого сорту в целюлозній оболонці (52 кг вартістю 1082 грн.); ковбаса варена «Поліська» першого сорту в поліамідній оболонці (290 кг вартістю 5083 грн.); ковбаса напівкопчена «Запорізька» першого сорту в білкозиновій оболонці (108,5 кг вартістю 3090 грн.). Перевірена продукція у повному обсязі не відповідала вимогам ДСТУ 4436:2005 і ДСТУ 4435:2005, оскільки встановлено порушення органолептичних і фізико-хімічних показників, вимог до маркування та проведення випробувань, порушення Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Зокрема, розмір батончиків сосисок в діаметрі становив 23 мм, при нормі 25 мм. Окрім цього, на продукції було відсутнє маркування, а також не було протоколів випробувань за параметрами безпеки; порушувалися терміни проведення випробувань. Ковбаса варена «Поліська» була виготовлена із сильно вираженим присмаком та ароматом прянощів. Ковбаса напівкопчена «Запорізька» містила завищену масову частку вологи: 71%, при нормі не більше 53 %; фарш ковбаси на розрізі був зі шматочками свинини розміром 23-27 мм, норма – до 2 мм. На маркувальних етикетках обох видів ковбаси інформація про склад продукту не відповідала рецептурі. На продукцію відсутні протоколи періодичних випробувань. За матеріалами перевірки підприємству видано три приписи про заборону реалізації перевірених найменувань продукції, застосовані штрафи на загальну суму 8 695 грн. До адміністративної відповідальності були притягнені дві посадові особи із накладенням штрафів у сумі 476 грн.
Загалом, аналіз результатів державного нагляду за І квартал 2011 р. показав, що основними недоліками, внаслідок яких бракувалася продукція, є порушення фізико-хімічних і органолептичних показників та вимог до маркування. Так, по групі харчових продуктів порушення виявлені у майже 40 %; більше 30 % перевіреної промислової продукції не відповідали вимогам НД через недотримання вимог до маркування, геометричних параметрів та проведення випробувань, а також через порушення правил обов’язкової сертифікації; понад 20 % - це дефекти зовнішнього вигляду та недоліки метрологічного забезпечення.
Всього за результатами перевірок до підприємств були вжиті заходи економічного та правового впливу, а саме: видано 18 приписів про заборону реалізації перевірених партій продукції та 34 приписи про заборону реалізації всієї продукції; застосовано 49 штрафів на загальну суму 112 332 грн.; до 36-ти посадових осіб застосовано адміністративні штрафи, загальна сума яких склала 7 225 грн.