Одноразовий посуд та його «плюси» і «мінуси» при використанні Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 24 липня 2013 09:55
Інтерес до одноразового посуду не випадковий, оскільки на вулиці літо – період відпусток, а одноразовий посуд є популярним для відпочинку на природі. Він значно полегшує наш побут, проте, вибір матеріалів з полімерів, представлений на сучасному ринку, доволі великий і не всі з них безпечні для нашого організму, особливо якщо систематично використовувати таку тару не за призначенням. Так, одні полімери виділяють токсини при контакті з кислотами та спиртним, інші – не витримують високих температур тощо. І хоча миттєве гостре отруєння Вам не загрожує, використання неякісного посуду згодом обов’язково призведе до появи певних хвороб, адже, в організмі відбувається поступове накопичення токсичних речовин. Щоб уникнути біди, варто розібратися в особливостях застосування різноманітного одноразового посуду. 

Споживач повинен знати, що виробник пластмасового посуду має завжди повідомляти про те, з якого матеріалу його виготовлено, строк зберігання та умови використання. Якщо на посуді відсутня будь-яка інформація, потрібно звернути увагу на паковання, де мають бути адреса та назва підприємства-виробника, назва товару і познака нормативного документу. 

В Україні немає національних і міждержавних стандартів, які встановлюють вимоги до одноразового посуду, тому на цю продукцію розробляють технічні умови. Технічні умови повинні обов`язково пройти погодження МОЗ України, отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи і бути зареєстровані у встановленому порядку.

У технічних умовах завжди вказано призначення одноразового посуду, матеріал з якого виготовлено посуд, вимоги до зовнішнього вигляду, розміри, їх допустимі відхили, масу, показники безпеки, вимоги до марковання, пакування, а також періодичність і методи контролювання показників, вимоги до транспортування та зберігання.

Визначити матеріали, з яких вироблено посуд, можна за маркуванням.

Для виготовлення одноразового посуду використовують такі матеріали - картон, поліетилен (високої і низької густини), поліпропілен, полістирол. Якщо б створити рейтинг безпечності одноразового посуду, то це виглядало б так:

1. Картон (код РАР та /або трикутник з цифрами 20, 21).
2. Поліетилен (код РЕ та /або трикутник з цифрою 2). Використовується при виготовлені не лише одноразового посуду, а й пластикових хлібниць, посуду для збереження холодних продуктів. А ось жири руйнують структуру цього матеріалу, тому в ньому не можна зберігати олію, маргарин чи вершкове масло.
3. Поліпропілен (код PP та/або трикутник з цифрою 5). Це посуд для гарячих страв. З нього також роблять, наприклад, пакетики для рису швидкого приготування. Не можна використовувати для зберігання масла та маргарину, тому що під час контакту з жирами поліпропілен руйнується. 
4. Полістирол (код PS та /або трикутник з цифрою 6). Посуд для холодних страв. Такий посуд легко ламається. Чай та каву з такого посуду пити не можна - не витримує високих температур і виділяє токсини.

Потрібно пам’ятати, що постійне користування пластиковим посудом призводить до погіршення здоров'я, хоча багато вчених і кажуть, що це ще не доведено. До того ж недобросовісні виробники час від часу випускають на ринок пластиковий посуд з матеріалів низької якості і навіть із забороненими добавками.

Якість одноразового посуду споживач може перевірити у лабораторії випробувань харчової продукції, сировини та виробів легкої промисловості ДП «Львівстандартметрологія» (м.Львів, вул.Заводська, 26).

І ще раз наголошуємо, що одноразовий посуд називається так тому, що його не можна використовувати ще раз, але, на жаль, споживачі на цей припис часто не звертають уваги.